Hoe oud wil je worden?

eeuwigheidssymbool“100 jaar; zittend op de bank voor de tv, bakken patat en chips naar binnen harkend.”

Dat is een vraag die onlangs gesteld werd in een huiskamergesprek in Harderwijk. Deze gesprekken worden georganiseerd door Achmea met als hoofdthema “Volgens Nederland”. Dit onderwerp werd door een radiostation uitgewerkt in een kleine enquête onder de luisteraars met als titel “Hoe oud wil je worden en wat mag het kosten?”. De reacties werden door de presentatoren als volgt samengevat: “De gemiddelde Nederlander wil ongeveer 100 jaar oud worden. Mits gezond van lijf, leden en verstand, met behoud van de huidige levensstijl.” Zij beschreven het wat plastischer als volgt: De Nederlander wil ongeveer 100 jaar oud worden, zittend op de bank voor de tv en zakken patat en chips naar binnen harkend.

Dit zette me aan het denken. We willen dus wel iets ouder worden dan nu het geval is, maar het mag ons eigenlijk niets kosten. Een oer-Hollandse houding. We willen iets, maar niet te duur, het liefst gratis. En dan graag ook nog een beetje kwaliteit. Wat me bij de uitslag van dit onderzoek eigenlijk het meest verbaasde was dat mensen niet eeuwig wilden leven. Ook geen duizend jaar. Zelfs niet een paar honderd jaren. Nee, honderd jaar was voldoende. Daarna mag de stekker eruit. Het leven is geleefd. Stop er maar mee. Meer halen we er toch niet uit.

Er ligt een aanbod op ons te wachten. Kant en klaar op de plank. Je hoeft het alleen maar te pakken. Het kost niets. Er is al voor betaald. Een aanbod dat voor Nederlanders op maat lijkt te zijn gemaakt. Gratis, voor niets. En van bijzonder hoge kwaliteit. Je zou dus verwachten dat het storm zou lopen. Maar nee, vaak heerst er een absolute stilte. Niemand in de rij. Soms in geen velden of wegen iemand te zien. Wat dat aanbod is? Simpel: “Eeuwig leven. Gezond van lijf, leden en verstand. En altijd blij en dankbaar.”

Hoe kan het toch dat er zo weinig mensen zijn die dit aanbod aannemen? Komt het door onze achterdochtige houding? Zo iets als: Wat niets kost kan toch ook niets zijn. Of: Gratis? ja ja, ‘k geloof er niets van. Het druist ook volledig tegen onze natuur in. Wat doen wij nog gratis voor een ander? Als we het al een keer doen, is het dan echt gratis? Of hopen we stiekem op een beloning in welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld een klein cadeautje, een lovend woord, een stille verering van ons geweldige persoontje. Gratis? Ja ja… Zijn we dus bang dat het ons toch iets gaat kosten? En net als bij die karige honderd jaar in de enquete zeggen: Laat maar zitten.

Hoe stom kun je zijn! Er ligt echt een aanbod van eeuwig leven op ons te wachten. We hoeven het alleen maar aan te nemen. Er is al voor betaald. Betaald met een leven. Trouwens, al zouden we willen, we kúnnen er niet eens voor betalen. Het is veel te duur voor ons. Gratis? Om de drommel niet. Gods Zoon heeft voor ons betaald en Hij vraagt er iets voor terug. Hij wil jouw hart. Maar dan ook helemaal. Niet een beetje, niet tijdelijk. Maar helemaal, voor altijd. Waarom? Omdat Hij zoveel van je houdt dat Hij je voor altijd bij Zich wil hebben. En met altijd bedoel ik ook altijd. Wat je daarvoor moet doen? Alleen aannemen dat Jezus voor jouw zonden is gestorven en dat je alleen daardoor eeuwig bij God mag leven. Da’s alles.

Wat houdt ons dan toch tegen? Zien we op tegen de eeuwigheid? Ik wil best bekennen dat ik bij “eeuwigheid” geen duidelijk beeld heb. Maar dat betekent niet dat ik dat beangstigend vind. Al snap ik “eeuwigheid” niet, “bij God zijn, Hem voor altijd loven en volmaakt gelukkig zijn” begrijp ik wel. Want dat hoort ook bij dat eeuwige leven. Een leven bij God en de Here Jezus. Een leven waarvan ik na honderd jaar niet zeg: stop er maar mee; trek de stekker er maar uit; het is genoeg geweest. Nee, het zal nooit genoeg zijn. Nee, ik zal er nooit genoeg van krijgen. Dat is mij beloofd. Dat geloof ik. Dat is voldoende.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Hoe oud wil je worden?

  1. Henri zegt:

    amen, we hebben een hoopvolle toekomst! Halleluja!

  2. Erik Broeksema zegt:

    Helemaal mee eens Henk. Ik vraag mij ook zo vaak af waarom geloven mensen dit toch niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s