Samen één!

samen onderweg

Ik ben een slecht weer schrijver.

Wa’s da nou weer?

Nu, een slecht weer schrijver is iemand die alleen met slecht weer aan het schrijven slaat. Met mooi weer vind je zo’n persoon buiten in de natuur, in de stad op een terras, in de tuin met een goed boek. Maar niet achter de computer om iets neer te pennen. Nee, dat komt later wel.

En nu is het dan later. Want wat hebben we een prachtige zomer gekregen zeg! En eerlijk is eerlijk, het mooie weer was voor mij geen stimulans om binnen te zitten. Maar ja, helaas pindakaas, het is gedaan met het mooie weer. En dat zorgt er dan voor dat er tijd wordt vrijgemaakt om achter de pc te kruipen.

Maar goed, ik ben er weer. Hebben jullie me een beetje gemist? Ik jullie wel. Niet helemaal waar. Ik heb jullie aandacht gemist. Gewoon de interactie die schrijven en lezen nu eenmaal op kan roepen. Waarom ik nu de gemiste aandacht centraal stel? Dat komt door het project waaraan we met onze kerkelijke gemeente na de vakantie zijn begonnen. Het project heeft als titel “Samen één”. Zoals de naam al doet vermoeden willen we als gemeente op zoek gaan naar wat ons samenbindt. Dus niet kijken naar de verschillen en die als verwijderpunten zien. Nee, je bewust zijn van de verschillen en die van elkaar accepteren.
De eerste week van ons project had als thema “Talen van de liefde”. In die week mochten we samen doorspreken over de verschillende manieren waarop we God dienen en eren. We kwamen tot het besef dat onze verschillende manieren en vormen in onze geloofsbeleving te maken hebben met onze verschillende talen van liefde. Zoals de een “tijd en aandacht” als liefdestaal heeft, kent de ander bijv. “dienen” of “aanraken”. Ieder van ons dient God op zijn/haar eigen manier, in de voor hem/haar specifieke liefdestaal. Eén van mijn liefdestalen (ja hoor, je kunt er meer dan één hebben) is “tijd en aandacht”. En dan bedoel ik tijd en aandacht vragen én geven. Het werkt dus naar twee kanten. Daarom kan ik schrijven dat ik jullie aandacht gemist heb.

Door onze verschillen in liefdestalen, dienen we God ook op verschillende manieren. Omdat we het op verschillende manieren doen, kan het zo maar gebeuren dat we alleen letten op de verschillen in het dienen en het “waarvoor” niet meer zien. En toch hebben we allemaal dezelfde bedoeling: “God dienen, eren, loven en prijzen.”

Je kunt het ook zo zien: We zijn samen onderweg naar onze Ene God. En in God vormen we een eenheid.

Er zijn mensen die onder “eenheid” het volgende verstaan: “We denken allemaal hetzelfde. We doen allemaal hetzelfde.”
Het resultaat? We lopen als het ware achter elkaar op dezelfde weg. We zien allemaal hetzelfde stukje van de weg. Het met elkaar spreken is knap lastig omdat we ons dan steeds moeten omdraaien naar de ander. Maar waarom zou je? Spreken is niet nodig, we denken en doen immers allemaal hetzelfde!

Maar zo heeft God ons niet geschapen! We zijn geen eenheidsworst. We zijn één grote variëteit. Eén gemeente met verschillende gaven en liefdestalen.

Door onze verschillende manieren lopen we niet achter elkaar, maar naast elkaar. Daardoor zien we allemaal een ander stukje van de weg waarop we lopen. Omdat wij niet zien wat de ander ziet, kan dit zomaar leiden tot onbegrip. Maar omdat we naast elkaar lopen, kunnen we wel met elkaar in gesprek raken. En dat moeten we absoluut ook gaan doen. Dan kunnen we aan elkaar uitleggen waarom we dingen op onze manier doen. Dan kunnen we het onbegrip wellicht veranderen in begrip. Dan kunnen we samen verder onderweg naar onze Ene God, naar ons ene huis. Dan kunnen we samen God dienen op de manier die God aan ons heeft gegeven. Onze liefdestaal.

Een goede reis samen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Samen één!

  1. Angelique zegt:

    Fijn dat je er weer bent, ik heb je idd gemist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s