Oogsten

druivenoogstArbeiders gezocht! Een welkom geluid in deze crisistijd.
Al eerder in onze jaartelling is er sprake van een crisis.
“De oogst is groot en er zijn te weinig arbeiders.”
Een oproep om aan het werk te gaan.
Lees je mee?

Zondag een preek gehoord over Mattheus 9 : 35 – 10 : 16. Een preek over Evangelisatie!
Toegespitst op Mattheus 9 : 35 – 10 : 1
Uitzending van de twaalf discipelen
“35 Jezus trok rond langs alle steden en dorpen, hij gaf er onderricht in de synagogen, verkondigde het goede nieuws over het koninkrijk en genas iedere ziekte en elke kwaal. 36 Toen hij de mensenmenigte zag, voelde hij medelijden met hen, omdat ze er uitgeput en hulpeloos uitzagen, als schapen zonder herder. 37 Hij zei tegen zijn leerlingen: ‘De oogst is groot, maar er zijn weinig arbeiders. 38 Vraag dus de eigenaar van de oogst of hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen.’
Daarop riep hij zijn twaalf leerlingen bij zich en gaf hun de macht om onreine geesten uit te drijven en iedere ziekte en elke kwaal te genezen.”

Hiervan is mij het volgende bijgebleven:

De Here Jezus is met ontferming over ons bewogen. In de nieuwere vertaling staat: “voelde hij medelijden met hen”.

Hij gaat rond langs alle steden en dorpen. Hij slaat niemand over. Niet zoals in verkiezingstijd politici een rondreis maken om kiezers te trekken. Nee, dat is een actie die op hen gericht is. Ze willen iets van jou. Je stem. Als Jezus rondreist en de mensen vertelt over Gods koninkrijk dan doet hij dit om de mensen iets te geven. Genezing, vergeving, rust, blijdschap. Blijde boodschap. Hij wil ook iets van je; niet alleen je stem, maar alles van je. Hij wil je helemaal.

Hij zoekt de ander op in zijn nood. Wat is onze houding naar mensen in nood? Ben je je er van bewust dat die nood ook in jou zit? Dat moet je houding bepalen. Ik zit in dezelfde nood! Maar ik ben verlost. Door het offer van Jezus aan het kruis. Daar ben ik dankbaar voor. Die dankbaarheid moet zichtbaar zijn in jouw houding naar de ander.

Hij doet dit niet in z’n eentje. Hij schakelt anderen daarbij in.
Kunnen wij het werk van de Here Jezus voortzetten? Nee, wij kunnen Jezus niet nadoen. Toch zegt hij: “Vraag de Heer van de oogst om arbeiders.” Want door de kracht van de Heilige Geest kunnen mensen ingeschakeld worden. Bid dan om die Geest. God zal de kracht van de Geest geven. Gebruik dit cadeau van God om zijn boodschap te verkondigen aan mensen in nood. En vergeet jezelf daarbij niet. Jezus nadoen kan niet, maar je kunt je wel laten uitzenden.

Als blijkt dat de drempel voor mensen te hoog is om bij ons te komen, ga dan naar hen toe. Net als Jezus. Kijk naar de oogst en wordt een arbeider.

Ja, makkelijk gezegd! De discipelen kregen de macht geesten uit te drijven en ziekten te genezen. Die wonderen zien wij nu toch niet meer? Het is waar dat we deze speciale wonderen in mindere mate zien in onze huidige wereld. Maar als je iets verder kijkt gebeuren er dagelijks wonderen. Grote en kleine. Wij hebben zoveel mogelijkheden van God gekregen. Zoveel meer dan in de tijd waarin Jezus rondliep. Denk eens aan alle medische mogelijkheden die we nu hebben. Dagelijks worden mensen genezen van ziekten en kwalen. Zelfs met al onze medische kennis komen er ook nu nog wonderen voor. Genezingen waarbij de medische wereld voor een raadsel staat. Je ziet het; wonderen bestaan, ook nu.

Er is dus geen excuus. Ga aan het werk in Gods koninkrijk.
Bid om de Geest. Ga aan het werk in Gods koninkrijk.
Wonderen bestaan. Ga aan het werk in Gods koninkrijk.
Wordt arbeider op Gods landgoed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Oogsten

  1. Geweldig stuk, Henk!

  2. maahtje zegt:

    mooi, Henk. En nog bedankt voor je reacties op mijn weblog… Ik neem donderdag mijn agenda mee, oké?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s