Heilig vuur(tje)

heilig-vuurEr zijn mensen die dat hebben hé, zo’n heilig vuurtje.

Ze vertellen vol (heilig) vuur over hun motieven. Ze willen hun motieven opleggen aan anderen. Ze onderdrukken en moorden er voor. Ze beginnen er zelfs oorlogen om. En dat alles in de heilige overtuiging dat het goed is wat ze doen.

Ik vraag me dan af hoe heilig hun vuur is, hoe zuiver hun beweegredenen. Wat drijft hen écht. Het is opvallend hoe vaak mensen dat voor anderen doen. Ze komen op voor anderen. Ze overtuigen voor anderen. Ze vechten voor anderen. Nooit voor zichzelf, want dat zou niet heilig zijn.

Als ze op zouden komen voor de zwakkere of de mindere in de maatschappij, dan kon ik er nog wel begrip voor opbrengen. Maar dat is niet zo. Ze komen op voor hun God of voor hun goden. Soms ook nog voor profeten of boodschappers. En soms zijn ze bereid om geweld toe te passen. Wil je niet luisteren, dan ram ik het er wel in! Terwijl hun God of goden juist vrede en geweldloosheid voorstaan. Eigenlijk te gek voor woorden.

En zo’n heilig vuurtje brandt echt niet alleen voor hogere machten. Ook voor mensen zijn ze bereid om de hiervoor genoemde dingen te doen. En dan weer niet voor zwakkere, maar juist voor sterkere of hogere mensen. De directeur van het bedrijf bijvoorbeeld, die geweldige trainer/coach van het team, of die beroemde acteur of zanger. Of op kerkelijk gebied, de voorganger in de kerk. Mensen die uitstekend in staat zijn voor zichzelf op te komen, moeten zo nodig door hen (de mensen van de stam van het heilige vuur) verdedigd en beschermd worden. En hun idolen vragen er ook nog niet eens om!

Dan bekruipt mij stiekem de gedachte: “hoe heilig is dat vuur en voor wie brandt het eigenlijk?”

Willen die mensen soms laten zien hoe goed zij hun idool begrijpen? Er zoveel om geven? Laten zien hoe geweldig hun idool is? Zien zij dan niet dat zij door zo’n houding juist aangeven dat hun idool helemaal niet zo groot en machtig is. Omdat hun idool door hen beschermd moet worden. Waarom? Valt hij anders van zijn/haar voetstuk? Of willen die mensen eigenlijk iets anders laten zien? Iets in de geest van: “Kijk mij eens goed zijn. Zie eens wat ik durf, kan en doe. Ik kom op voor…vul maar wat in.”

Maar best lid van de stam van het heilige vuur, dat is toch niet de bedoeling? Het gaat toch om de ander en niet om jou? Het gaat toch om de zwakkere medemens. Díe heeft bescherming nodig. Díe is het waard om voor op te komen.

Kijk naar Jezus. Hij kwam bij de zwakke, de verachte, de zondige mensen. Hij ging voor hen staan, zodat God door Jezus heen naar de mensen keek. Zo wordt God herinnerd aan het offer van zijn Zoon en ziet Hij de zonden van de mensen niet meer. Maar dan moet je wel àchter Jezus staan en niet naast Hem. Dan hoeft jouw heilig vuur niet hoog op te laaien. Sta je naast Jezus en wil je met Hem concurreren of denk je het zonder Hem te kunnen, nou dan kom je heilig vuur te kort. Maar sta je achter Hem en volg je Hem waar Hij ook gaat, dan wordt je aangestoken door Zijn Heilig Vuur. En dooft het jouwe.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Heilig vuur(tje)

  1. Ariëlla zegt:

    Mooi! Echt heel leerzaam en ik heb er wel wat aan. Want zo in het gewone leven vind ik mezelf vaak helemaal niet zonder helder licht verspreiden. Misschien denkt Jezus daar anders over, denk ik nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s