Vergaderen met hindernissen

treinperikelenHet is een koude dinsdagmorgen waarop ik al heel vroeg onze geliefde spoorwegen weer eens een kans geef om te laten zien dat vervoer van mensen en goederen echt hun ding is.

Druk is het in ieder geval nog niet. In mijn coupe zitten een paar medereizigers net als ik slaperig voor zich uit te staren. De conductrice komt voorbij en controleert na een vrolijk “goede morgen” onze vervoersbewijzen. Tot haar en onze opluchting is alles in orde en twee stations lang is alles pais en vree. Dan verschijnt de conductrice voor de tweede keer. Ditmaal heeft zij de vervelende taak en mededeling dat deze trein nog twee stations door zal rijden om daarna dezelfde route in omgekeerde volgorde weer af te leggen. Er is een wisselstoring en het lijkt niet verantwoord om op deze route verder te reizen.

Er volgt nog wel een reisadvies: Overstappen op het volgende station en onze reis richting het westen verder vervolgen via een omweg in noordelijke dan wel zuidelijke richting. Al met al een vertraging van ongeveer een uur. Berustend in ons lot beginnen mijn treinstelgenoten en ik uit te zoeken welke alternatieven het best bij ons zullen passen. Terwijl we daarmee druk bezig zijn, klinkt door de luidsprekers weer de stem van de conductrice: “Beste mensen, de plannen van de spoorwegen zijn veranderd. Op het komende station blijft deze trein een kwartiertje staan, waarna wij onze reis in de oorspronkelijke richting zullen voortzetten. Onze excuses voor het ongemak. Leuker kunnen we het niet maken (waar heb ik dat eerder gehoord?)”.

Mijn blijdschap over deze ontwikkeling wordt door mijn reisgenoten niet gedeeld. Een enkeling besluit om toch de trein te verlaten en zijn geluk op een alternatieve route te proberen. Ik vraag nog of dit wel zo’n goede beslissing is omdat dezelfde spoorwegen ook op die alternatieve routes rijden. Maar met een “Ik houd wel van een gokje” neemt hij afscheid van ons. De held. We hebben hem die dag niet weer gezien. Moge hij reizen in vrede.

Diegenen die samen met mij wat minder avontuurlijk zijn ingesteld, of iets meer vertrouwen in deze vervoersmaatschappij hebben, blijven in de trein zitten. De machinist krijgt opdracht om de trein zolang op het rangeerterrein te parkeren tot er een plaatsje aan een van de perrons is vrijgekomen. Omdat het rangeerterrein achter ons ligt en wij dus een terugtrekkende beweging moeten maken, verzoekt hij ons vriendelijk maar dringend tijdens deze actie niet aan de noodrem te trekken. We moeten gewoon vertrouwen dat alles wel weer goed zal komen.

Als we na een paar minuten weer naar het station vertrekken, lijken onze problemen voorbij te zijn. Echter, tijdens het vertrek van het station naar onze volgende bestemming klinkt er opgewekt uit de luidsprekers de volgende mededeling: “Dames en heren, hartelijk welkom in de intercity naar ENKHUIZEN.” Maar ik moet naar ROTTERDAM. Spoorwegen, hebben jullie mijn kaartje niet gelezen? Op het volgende station maar weer overstappen en zo zit ik dan eindelijk in de trein die mij naar mijn bestemming gaat brengen.

In Rotterdam aangekomen denk ik dat er nu niets meer kan gebeuren. Vol goede moed loop ik naar het metro-station om de metro naar mijn eindbestemming te nemen. Nu gaan er meerdere metro-lijnen via mijn eindbestemming naar het hunne. Ik kan zelfs kiezen tussen drie verschillende lijnen. Vol goede moed stap ik in de metro die als eerste zal vertrekken om er vervolgens achter te komen dat die precies de andere kant op rijdt dan waar ik naar toe moet. Tja, metro’s rijden heen en terug hè. Uiteindelijk heb ik mijn reisdoel gehaald.

Nu ik dit schrijf ben ik intussen weer thuis aangekomen. Al met al geen slecht resultaat voor 2 uurtjes vergaderen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vergaderen met hindernissen

  1. maahtje zegt:

    je zou toch ook bijna niet meer met het openbaar vervoer durven reizen…. bedankt voor de glimlach die je op m’n gezicht tovert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s