Vakantie; waarom Italianen afval scheiden

Lago_maggiore_karteVakantie; ieder jaar weer een avontuur op zich.

Dit jaar kozen we voor een land waar we nog niet eerder waren geweest: Italië aan de Middellandse Zee, dus wat temperatuur betreft zou het wel snor zitten. We wilden naar het Lago Maggiore. Wat afstand betreft net onder de duizend kilometer. Dus dat was ook heel acceptabel. En de prijs, ach we zaten nog buiten het hoofdseizoen, die viel binnen ons budget.

Op internet maar eens gekeken naar vakantiewoningen rond het Lago Maggiore en zowaar vonden we een exemplaar dat aan onze eisen voldeed. Niet te groot, maar voldoende voor vier personen (de twee jongste kinderen gingen met ons mee). Gelegen in een klein stadje, op zo’n tweehonderd meter van het meer, aan een klein pleintje met een aantal winkels en aan de rand van het centrum. ‘s-avonds was er ook voor de kinderen waarschijnlijk genoeg te beleven, dus de keuze was snel gemaakt. image_640

De foto op de website toonde een leuk pleintje met een standbeeld van een of andere plaatselijke beroemdheid en er werd ook een lokale markt gehouden. Wat wil een mens nog meer. Snel geboekt en ons verder voorbereid op de reis.

De dag voordat we zouden vertrekken nog even naar het weer in die regio gekeken. Ja hoor, 12 graden, volop regen en de komende dagen weinig kans op verbetering. Maar goed, zo snel laten we ons niet uit het veld slaan, we vertrekken ruim op tijd. Van tevoren hadden we de sleutelbewaarder van onze aankomst op de hoogte gebracht en hij zou ons voor het appartement ontmoeten.

Toen wij de laatste bocht voor het pleintje maakten (we mochten onze auto op het pleintje parkeren) werden we door de plaatselijke veldwachter een andere kant op gedirigeerd. De markt was wel afgelopen, maar het plein was nog niet schoongemaakt. Na wat rond te hebben gereden, vonden we een parkeerplaats, niet te ver van ons appartement. Na enige tijd verscheen de sleutelbewaarder om ons naar het appartement te brengen. We waren al gecharmeerd van het lokale pleintje en ook erg benieuwd hoe het er vanaf de tweede etage uit zou zien. Vol spanning liepen we naar ons balkon om te worden verrast met een prachtig uitzicht…. op de dakpannen van onze achterburen.DSCF7711

Wel hadden we over de volle lengte van het appartement een balkon waarop in de breedte precies een plastic tuinstoeltje paste, dat is dus ongeveer 60 centimeter. Het appartement was eenvoudig maar compleet, dus daarover werd niet geklaagd. Vervolgens vertelde de man ons vol trots dat in Italië het huisvuil wordt gescheiden. Hiervoor kregen wij de beschikking over een drietal plastic zakken waarin verpakkingen, papier en organisch afval gedeponeerd moest worden. Ons werd op het hart gedrukt dat afval scheiden heel belangrijk was en dat we dit naar eer en geweten moesten doen. Met de hand op het hart beloofden we ons aan de Italiaanse spelregels te houden.

De volgende dag, een zondag, werden we gewekt door het klokkenspel van de kerk die hemelsbreed (een toepasselijke woordspeling) 200 meter van ons verwijderd lag. Normaal gesproken is dat geen enkel probleem, ware het niet dat Italianen al om zeven uur naar de kerk worden geroepen. Blijkbaar geven zij aan deze oproep niet allemaal gehoor, want om half negen krijgen ze een tweede kans en om tien uur nog een derde. Dit alles voorafgegaan door luid en langdurig klokkengebeier. Maar ach, het is vakantie en we hebben nog een hele week voor ons. Tijd genoeg om uit te slapen.

Na deze zondag, waarop we tussen de regenbuien door het stadje verkenden en op tijd ons bed opzochten, brak de maandag aan. En met aanbreken bedoel ik ook echt “aanbreken”. Dit was het moment om kennis te maken met de andere kant van Italiaanse afvalscheiding, namelijk de ophaaldienst. Om ongeveer half zeven in de ochtend werd op zo’n 10 meter afstand van ons appartement de eerste glascontainer geleegd in een zo goed als lege vuilniswagen. Wie wel eens in de buurt van een glascontainer heeft gestaan die wordt leeggestort in een vrachtwagen, weet hoeveel lawaai lege glazen flessen kunnen maken. Voeg daar een stille maandagmorgen aan toe gelardeerd met een smal steegje tussen hoog oprijzende gebouwen en het inferno is compleet. Binnen een fractie van een seconde zit je rechtop in bed met een hartslag rond de tweehonderd. Nadat de vrachtwagen was vertrokken en de rust was weergekeerd, arriveerde er weer een vrachtwagen. Dit herhaalde zich voordat het acht uur was nog twee keer.

Op dinsdagmorgen, ook weer rond een uur of half zeven, wordt dan het papier opgehaald. En op woensdagmorgen volgt dan rond hetzelfde tijdstip het organisch afval.

Onze conclusie is dat Italianen aan buitenlanders willen laten zien en horen dat zij afval scheiden zeer serieus nemen en daarom vakantie-appartementen en -woningen zo dicht mogelijk bij containers plaatsen.

Wat valt er verder nog over onze vakantie te melden? We hebben nog een leuke boottocht gemaakt naar een paar eilandjes in het meer. Een bezoekje aan Milaan voor een mode-outlet waar kleding van zeer bekende couturiers met aanzienlijke korting te koop werd aangeboden. Oké, de kleren en schoenen waren inderdaad afgeprijsd. Je moet dan denken aan rokjes van 2000 euro die afgeprijsd zijn naar 600. Of een paar bootschoenen (je weet wel van die blauwe stoffen schoenen met een rubber zool) van 180 euro voor 80 euro. Bijna alle kleding, ongeacht of het een T-shirt of een pantalon was, bleef boven de 100 euro. Of de couturiers beroemd waren? Geen idee. Ik kende en herkende geen enkele naam.

Het bezoekje aan de botanische tuin, begeleid door de prachtige klanken van Vivaldi’s Vier Jaargetijden, in ons eigen vakantiestadje gaf ons de volgende dag meer voldoening dan het hele tripje naar Milaan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Vakantie; waarom Italianen afval scheiden

  1. Yvonne zegt:

    Nah… Klinkt als een prima vakantie :))

  2. liefdeskruiden zegt:

    Heel herkenbaar als je vaker in Italië bent geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s