Cadeautje gekregen: Leven

Wat is dat toch met verzorgings- en verpleeghuizen?

Iedere keer dat er iets voor deze bewoners gedaan wordt, krijg je zo’n warme, oprechte en dankbare reactie terug. Doen we zo weinig voor hen, dat als er eens iets voor hen wordt gedaan, zij er zo dankbaar voor zijn? Of waarderen zij het zoveel meer dan jongere en gezonde mensen, omdat zij ervaren wat het is om van anderen afhankelijk te zijn? Misschien waarderen wij, jongere en gezonde mensen, te weinig wat anderen voor ons doen. Omdat we het niet nodig hebben, of dat we altijd wel iets terug kunnen doen. Zo van “voor wat, hoort wat”. Want dat past volgens mij wel in de tegenwoordige maatschappij. Maar geheel belangeloos iets doen voor een ander, daar kunnen we dan weer moeilijk mee omgaan.

Juist dat iets doen voor een ander hebben we vanmorgen weer mogen ervaren. Avondmaal vieren met oudere en hulpbehoevende mensen. Avondmaal vieren met een sterk gevarieerd gezelschap. Zodra de deuren van de zaal open waren, kwamen ze er al aan. Zelfstandig lopend achter een rollator, in een rolstoel, de goed lopende de slecht ter been zijnde begeleidend, de ziende de slechtziende ondersteunend. Jong en oud, gezond en ziek. Samen aan één tafel mogen zitten en vieren dat er ooit Iemand was die voor anderen alles heeft gegeven, namelijk: Zich zelf.

Belangeloos. Zeker niet. Hij had er alles voor over om ons, zijn kinderen, weer bij zijn Vader te krijgen. Daarom gaf Hij alles wat er te geven viel. Hij gaf zijn leven. En dan is het paradoxaal dat wij mogen, nee moeten, vièren dat er Iemand gestòrven is. Niet uit blijdschap, maar uit dankbaarheid. Dankbaar omdat we het mooiste cadeau hebben gekregen dat er maar te krijgen is. Leven. Leven voor altijd. Leven tot in eeuwigheid. Leven bij God.  Hoe dat zal zijn? Geen flauw idee! Ik kan er geen beeld bij krijgen. Maar ik weet wel dat het fantastisch moet zijn. En dat weten komt omdat ik het geloof. Want dat is geloof: zeker weten dat het zo is zonder het te hebben gezien. Dank U dat ik dat weet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s